Ziarul agricultorilor > Vor fi porumbul și grâul culturi profitabile în 2017?

Vor fi porumbul și grâul culturi profitabile în 2017?

Rentabilitatea culturilor de porumb a fost una dintre temele centrale ale Congresului European al Porumbului, desfășurat la începutul acestui an la Lisabona. Problema profitabilității a devenit critică în contextul diminuării producției în 2016 la nivelul Uniunii Europene și al scăderii prețului de achiziție. Prognozele Comisiei Europene pentru anul agricol 2017-2018 indică o creștere a volumului de producție la porumb, dar nu și la grâu. Conform estimărilor CE, România va înregistra în acest an o creștere de 5,12% la producția medie la hectar de porumb boabe. Pentru grâu previziunile sunt de scădere, cu -7,4%. Previziunile survin după un an în care agricultorii români au înregistrat creșteri ale rentabilității producției la ambele culturi. Datele centralizate ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru 2016 arată o producție medie de 3,9 tone la hectar la porumb (în creștere față de 2015, dar sub media din 2014) și aproximativ 4 tone la hectar la grâu (un record pentru ultimii zece ani). Chiar dacă a fost pe plus, situația culturii porumbului în România rămâne o problemă aparte, pentru că, deși țara noastră deține cea mai mare suprafață cultivată la nivel european (aproximativ 2,6 milioane de hectare) și este al doilea producător în rândul țărilor membre ale UE, randamentul la hectar încă este scăzut. Prin comparație, Franța, primul producător european, are o medie de 11,12 tone la hectar, în timp ce media UE este de 6,8 tone la hectar – mai mult decât dublul producției realizate în România. Conform specialiștilor, principala cauză a menținerii acestui decalaj o reprezintă numărul mare de exploatații agricole de mici dimensiuni, pe care nu se practică agricultura de performanță din cauza resurselor financiare limitate. Chiar dacă, per total, producția de cereale a crescut cu aproape un milion de tone anul trecut, creșterile de productivitate realizate de agricultorii români la cele două culturi nu s-au concretizat și valoric, din cauza diminuării prețurilor de achiziție. Astfel, producția de grâu a înregistrat o scădere valorică de 11,6%, iar cea de porumb de 0,2%, raportată la 2015. Pentru anul în curs, conform estimărilor CE, grâul și porumbul se vor menține la cote scăzute, ca urmare a creșterii recoltei de cereale la nivel mondial (preconizată pentru 2017) și a stocurilor abundente din sezoanele trecute. Dacă prognozele CE pentru 2017 se vor confirma, impactul ar putea fi important pentru agricultura românească, în condițiile în care, anul trecut, cerealele au fost segmentul cu cea mai mare pondere (21%) în totalul producției agricole locale, cultura de porumb reprezentând peste 46% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea de grâu aproximativ 39%.